Onderhoud Veren

Afhankelijk het poorttype en de fabrikant worden er 2 soorten van veren gebruikt, trekveren of torsieveren, beide type vragen om onderhoud.

Waarom de veerspanning regelmatig moet herzien worden.
Wanneer men de sectionale garagepoort plaatst, stelt men ook meteen een correcte veerspanning in. Dat is niet alleen belangrijk om de garagepoort in balans te houden maar speelt ook een rol bij de veiligheid van het systeem. Om die reden wordt dan ook aangeraden om regelmatig de veerspanning te herzien en opnieuw bij te stellen.
Waarom een goede veerspanning?
De veren zorgen ervoor dat het gewicht van de garagepoort wordt gecompenseerd. Op die manier blijft de sectionale garagepoort altijd goed in balans. Om die balans te garanderen is een exacte krachtafstemming van de veren noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat de poort vlot opengaat bij manuele bediening aangezien er minder kracht noodzakelijk is. Bij bediening met een motor verlengt het ook de levensduur van het gemotoriseerd mechanisme. Een goede veerspanning loont dan ook op economisch vlak.
Relaxatie van de veren.
Van zodra de sectionale poort gebruikt wordt merken we al een verminderde kracht van de veren. In vaktermen wordt gesproken van de zogenaamde relaxatie van de veren. In eerste instantie hoeft dat geen probleem te zijn, maar na verloop van tijd zal je wel merken dat de poort manueel minder eenvoudig te openen is.
Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de relaxatie van de veren, waarbij de eerste effecten al na 200 uur gebruik merkbaar zullen worden. Na een periode van 600 uur gebruik zal de veerspanning zich stabiliseren om na 1.600 uur cruciaal af te nemen. Het is tussen deze periode dat ingrijpen belangrijk wordt. Op basis van het gemiddelde gebruik van een garagepoort wordt om die reden aangeraden om minstens jaarlijks de veerspanning opnieuw in te laten stellen. Wordt de poort frequenter gebruikt? Dan is een vroegere herziening noodzakelijk. In het andere geval geldt natuurlijk het omgekeerde.
Waarom laten uitvoeren?
Het herzien van de veerspanning is niet moeilijk maar evenzeer niet zonder risico. Aangezien er een grote kracht op de veren loopt moet je altijd voorzichtig te werk gaan. Iemand met ervaring zal daarom speciale spanijzers gebruiken om de spanning van de veer over te nemen. Bovendien kunnen we bij foutieve instelling (bv. niet gelijke correctie van alle veren) de motor beschadigen of zijn levensduur drastisch verminderen. Zowel om veiligheidsredenen als om evidente economische redenen raden wij daarom altijd aan om een installateur met ervaring de veerspanning te laten herzien.
Ook beveiliging van veerbreuk wordt aangeraden:
Er bestaan verschillende systemen om voor extra veiligheid te zorgen. Het veerbreukbeveiligingssysteem is hier het meest bekende voorbeeld van. Dit systeem zorgt ervoor dat het palmechanisme bij veerbreuk in het veiligheidsblokkeerwiel valt. Niet alleen wordt de val gebroken maar zo komt ook het deurblad tot stilstand. Dit systeem is mogelijk bij zowel manuele als motor- en kettingbediende sectionale garagepoorten.
Opgelet: de aanwezigheid van een veerbreukmechanisme impliceert niet dat een herziening van de veerspanning niet meer noodzakelijk is.

Don`t copy text!
×

Hallo!

Klik hier om rechtstreeks te chatten via WhatsApp of zend een email via het contactformulier.

× Hoe kan ik je helpen?